Kirjoittaja

Kirjoittaja olen minä, Jukka Oksa, ellei sitten toisin mainita. Olen eläkkeellä oleva tutkija, joka nyt hakee yhteyttä yhteiskunnan todellisuuteen poliittisen toiminnan kautta. Opiskelin sosiologiaa ja sosiaalipolitiikkaa Helsingissä 1960-luvulla. Kyllä, olin mukana Vanhan valtauksessa ja Vietnamin sodan vastaisissa mielenosoituksissa. Opintojen ja viestirykmentin jälkeen lähdin pariksi kuukaudeksi töihin Joensuuhun, Karjalan tutkimuslaitokselle. Olin siellä sitten 38 vuotta, vuodesta 1972 vuoteen 2010. Jatko-opintoja tein töiden ohessa Tampereelle ja Joensuuhun. Vaikka olen sosiologi, tein tutkimusta yhdessä historiantutkijoiden, maantieteilijöiden ja kulttuuritutkijoiden kanssa. Tutkimme aluekehitystä, Pohjois-Karjalan ja Venäjän Karjalan syrjäkyliä, rajayhteistyötä ja tietoyhteiskuntahankkeita. Toimin myös näiden alojen kansainvälisissä projekteissa ja verkostoissa. Minua ovat jatkuvasti askarruttaneet paikallisen kehityksen ja yhteiskunnan eriarvoisuuden kytkennät. Olen kiinnostunut erityisesti talouden, teknologian ja politiikan vaikutuksista paikalliseen kehitykseen. Ovatko ne paikallisen demokraattisen vaikuttamisen mahdolllisuus vai vastavoima?

Jälkikäteen ajatellen miellän itseni yhtä enemmän nimenomaan sosiologiksi. Sosiologia alkaa tuntua maailmankuvalta, koska jatkuva puhe vapaita valintoja tekevästä yksilöstä alkaa tuntua harhaiselta. ”Vapaa on vain umpihanki”, sanoi runoilija.

Eläkkeelle jäätyäni, ennen Turkuun muuttamista, asuin noin kymmenen vuotta Lahdessa. Osallistuin Päijät-Hämeen tutkimusseuran toimintaan ja erityisesti sen vuosikirjojen tekemiseen. Kirjoitin vuosikirjoihin artikkeleita mm. tietoyhteiskuntakehityksestä ja Lahden perheyritysten kansainvälistymisestä. Lisäksi olin mukana Heinolan museon hankkeessa, jossa kartoitettiin Heinolan teollista perinnettä. Kirjoitin pienen teollisuuskaupungin teollisuuden kehitysaalloista koivumetsien ja maailmanmarkkinoiden välimaastossa.

Lisätietoja tekemisistäni löytyy seuraavan linkin kautta: www.lammasoja.net/jo

Aloitin valokuvauksen pikkupoikana ja olin kesätöissä Hassebladin kuvalaboratoriossa ja Savon Sanomien toimituksessa. Myöhemmin valokuvasin myös tutkimusretkillä. Eläkkeellä olen etsinyt valokuvan mieltä. Kuuluin Lahden Fotoklubiin ja nyt olen Turun Kameroiden jäsen. Kuvia paikoista on Instagram tililläni ja tuoreita otoksia laitan myös kuvat fi galleriaan.

Teen paljon luetteloita. Luulen, että ne luovat järjestystä.

Luettelo elämäni asuinpaikoista (ml. kesät): Karkku – Muhos – Hiltulanlahti – Kuopio – Roanoke – Jakobsberg – Helsinki – Vehmersalmi – Joensuu – Kalkkinen – Lahti – Turku.